2017. január 14., szombat

Pepperonis csomocskak




Teszta:
-350g teljeskiorlesu buzaliszt
-100g feher liszt
-50g siker
-1 csomag szaritott eleszto
-1csapott ek so
-3dl langyos viz
-3ek olaj

Toltelek:
-120g szeletelt pepperoni,fontos h vekony szeletek legyenek
-1nagy csokor petrezselyem zold,felapritva
-1ek hazi fokhagyma pep vagy 5-6 gerezd fokhagyma 
-200g valamilyen kemeny sajt peldaul pecorino (nekem most csak mozzarellam volt itthon )
-vaj+olaj

Paradicsomos matogatos:
-1 kozepes fej voroshagyma,aprora vagva
-2db darabolt konzerv paradicsom
-kb 1ek suritett paradicsom
-so,bors
-oregano,bazsalikom,olasz fuszerkeverek

Eloszor a paradicsom szoszt keszitem el,a legjobb ha tud allni 1 ejszakat a hutoben.
A hagymat puhara piritom egy pici olajon,majd hozza ontom a paradicsom konzervet es a paradicsom suritmenyt. Megfuszerezem,majd alacsony fokozaton,lassan surure fozom.

Keszitettem egy pizza tesztat. De most nem tettem bele zoldfuszereket.
Meleg helyen duplajara kelesztettem.
Amig a teszta kel,elkeszitem a tolteleket.
A pepperonit apro kockakra vagom. A petrezselyem zoldet is felapritom.
Majd keves olaj es vaj kevereken atpiritom oket a fokhagymaval. 
Felreteszem.




A megkelt tesztat,kinyujtom kb 1cm vastag teglalapra.
Eloszor keresztben vagom kette,majd felcsikozom 12darabra.
Minden csikot kicsit megpondorgetek,majd kette tepem es mindegyik darabot megcsomozom.
A kis csomokat alaposan beleforgatom a pepperonis keverekbe,majd bele pakolgatom egy hoallo talba,meglocsolom pici oliva olajjal.

Letakarva egy folpackal smet duplajara kelesztem,kb 1ora hossza alatt.
A megkelt csomocskakat megszorom sajtal,majd 180fokon kb 20perc alatt aranybarnara sutom.

Hazi paradicsomos martasba tunkolva fogyasztjuk,meg forron :)
Eredeti recept itt

Habkonnyu cseresznyes kremes szelet

38*32cm-es tepsiben


Tesztahoz:
-10db kozepes meretu tojas
-80g teljeskiorlesu buzaliszt
-40g feher liszt
-40g cukormentes kakaopor
-100g xilit

Kremhez:
-350g cseresznye befott + a leve (3dl)
-1csomag vanilias pudding

-4dl tejszin (35%-os)
-250g mascarpone
-1tk folyekony edesito
-2ek cukormnetes kakaopor
-csoki reszelek

A teszta hozzavaloibol sutok egy kakaos piskotat. 
Kulon valasztom a tojasok sargajat es feherjet. Az edesitot fele-fele aranyban a tojasokhoz adom. 
A liszteket elkeverem a kakaoporral.
Eloszor a tojasok feherjet verem kemeny habba, Fontos hogy ne verjk tul kemenyre,csak addig amig ha kiemelem a habverot es a feherje kis csucsos kunkori formaban nyulik a habvero utan. Ha tul kemenyre habositjuk,akkor a tobbi hozzavaloval valo osszeforgatasnal,majd a kiontesnel konnyebben osszeseik,es nem lesz olyan szep levegos.
Ezutan addig verem a sargajakat az edesitovel amig picit elkezd halvanyodni a szine.
Majd ovatosan osszefogatom a feherje habbal. Ezutan tobb reszletben hozza forgatom a lisztes kevreket,ugyelve h ne maradjon benne lisztes csomo.
170fokos sutoben kb 40percig sutottem.
Suti racson hutottem ki.


A kremhez kemeny habba vertem a tejszint,majd hozza adtam az edesitot es az elozoleg villaval kicsit attort mascarponet is.
Ket reszre valasztottam. Az egyik felehez hozza kevertem 2ek kakaoport.

A cseresznye leveben megfoztem a puddingot. Hozza forgattam a cseresznyeket es kicsit megnyomkodtam egy botmixerrel,hogy darabos legyen.


A kihult piskotat keresztben kette vagtam.
Az also retegre rakentem a cseresznyes kremet.
Ezen szet oszlattam a kakaos tejszines kremet.
Ratettem a masik piskota lapot. Megkentem a tejszines kremmel.

Csoki reszelekkel diszitettem a tetejet.
A legjobb ha par orat tud pihenni a hutoben felvagas elott. Hozzank most vendegek jottek es hamarabb kellett szeletelnem,meg nem allt ossze olyan jol,de az ize igyis nagyon finom :)






2017. január 12., csütörtök

Mozzarellas-mortadellas teszta golyok

15db golyohoz

Eljott a farsangok es a fankok idoszaka,mindenki fankot sut. En is :) 
De most nem a megszokott,edes tesztaju,lekvaros vagy csokis fajtat. 
Egy olasz sos fank szeruseget keszitettem ma ebedre,a csalad nagy orormere :)
Hasonloan bo olajban sul,es nagyon laktato finomsag ez is.

Tesztahoz:
-280g teljes kiorlesu buzaliszt
-90g feher liszt
-30g siker
-100g fozott,osszetort krumpli
-1csomag szaritott eleszto
-1pupos tk. so
-2db tojas
-60g puha vaj
-kb 80-100ml viz a krumpli fozo vizebol (liszttol fugg a pontos mennyiseg)

Toltelek:
-125g mozzarella,darabolva
-100g mortadella sonka,kockazva

Martogatos:
-150ml tejfol
-2ek majonez
-fokhagyma,so,bors izles szerint
Mindent osszekeverek es hutoben erlelem.

Az elesztot felfuttatom 50ml langyos vizben. A vaj kivetelevel,minden mas hozzavalot a dagaszto talba merek,majd a felfuttatott elesztot is es elkezdem bedagasztani,a vajat aprankent adogatom hozza.
Egy kozepesen lagy,jol formazhato tesztat dagasztok,majd meleg helyen duplajara kelesztem.



Amig a tesztam melegszik,addig elokeszitem a tolteleket is.

A megkelt tesztat 50g-os darabkakra adagolom.

Minden kis adagot kilapitgatok kor alakura es teszek bele par darabka mortadellat es mozzarellat.
A teszta korong szeleit osszecsipkedem,alaposan mindenhol,igy nem fog kifolyni sules kozben a toltelek.




A kesz teszta golyocskakat letakarva fel orat pihentetem.
A golyocskakat az ossze csikedett reszukkel felfele pakolom bele a forro olajba,es forgatva,par perc alatt aranybarnara sutom.

Melegen a legfinomabb,amikor meg nyulik a belselyeben levo sajt :)
Mi fokhagymas tejfolbe tunkolva fogyasztottuk :)




2017. január 8., vasárnap

Kokuszos-nutellas muffin

12db kozepes meretu



-120g kokuszreszelek
-105g teljeskiorlesu buzaliszt
-45g feher liszt
-2dl tejszin(35%-os) + 1dl viz
-2db tojas
-30g Dia-Wellness 1:4 edesito vagy 120g cukornak megfelelo edesito
-12g sutopor
-fel kiskanal szodabikarbona (elhagyhato)
-vanilia
-csipet so
-12tk cukormentes csokikrem/mogyorokrem

A kokuszreszeleket hozzaforgatom a tejszines vizhez.
A liszteket elkavarom a szodabikarbonaval es sutoporral.
A tojasokat par perc alatt habosra keverem az edesitovel. Majd hozzaforgatom a lisztes kevereket (ezt is lehet a mixerrel).
Vegul a kokuszos tejszint is bele forgatom.
EGy habkonnyu kremet kapunk.
12db kozepes meretu muffin kapszliba kanalazom oket (nekem most csak nagyobb meretu papir kosarkaim voltak itthon) ,majd mindegyikre teszek 1-1 tk csokikremet.
Egy hustu segitsegevel marvanyositani szoktam,de a mostani csoki kremem elegge kemeny volt,igy a kepen szereplo muffinoknak csak a tetejukre tudott olvadni,de az izen semmit sem ront :)
180fokos elomelegitett sutoben kb 20percig (tuprobaig) sutottem.
A suton hagytam oket kihulni,majd por edesitovel szortam le :) 
Aki nem szereti a csokikremet annak is tokeletes,en is gyakran sutok csak kokuszos muffint,nagyon szeretjuk :) 

2017. január 2., hétfő

Erdei bogyos muffin

(12db kozepes meretu)




-175g teljeskiorlesu buzaliszt
-75g feher liszt
-45g Dia-Wellnes 1:4 edesito vagy 160g cukornak megfelelo edesito
-100g puha vaj
-2db tojas
-12g sutopor
-150ml tejszin
-csipetnyi so
-vanilia
-250g fagyasztott vagy friss erdei gyumolcs (ha fagyasztott akkor nem kell kiolvasztani,fagyosan hasznalhatjuk)

Elokeszitem a muffin suto formaimat,amiket vagy kivajazok,vagy muffin kapszlikat teszek belejuk.

A tojast az edesitovel es csipetnyi soval jo habosra verem par perc alatt. Hozza keverem a puha vajat es a vaniliat majd sima kremet kavarok ki belole. Felontom a tejszinnel is .
A liszteket a sutoporral elkavarom,majd ebbe forgatom bele a gyumolcsoket.
Hozza forgatjuk a gyumolcsoket a tojasos keverekhez.
Egy kanal segitsegevel feltoltogetem a muffin formakat.
180fokos elomelegitett sutoben kb 20percig (tu probaig) sutottem.
A fromakban hagyom kihulni.




2016. december 31., szombat

Spanyol lencse leves chorizoval

Lentejas con Chorizo




Nem titok,hogy nagy Spanyol es Olasz etel,nyelv,orszag rajongok vagyunk,igy surun kerul az asztalunkra toluk szarmazo etel. 
Ilyen ez a leves is,amit Spanyolorszagban tradicionalisan uj evkor esznek az apro penz jelkepekent.
Ugy gondoltam hogy ezzel a levessel tokeltesen kezdodhet az uj evunk :) 

-250g spanyol chorizo,szeletelve
-300g lencse ( en  most csak felezett lencset kaptam a boltban,de egesz szemuvel az igazi :) )
-1nagy fej voroshagyma,apro kockakra vagva
-2 db kozepes repa,kockakra vagva
-1nagy szem vagy 3-4 szem kisebb krumpli,kockakra vagva
-4gerezd fokhagyma,pucolatlanul (nekem most nem volt itthon friss,igy en 1 pupos ek. hazi fokhagyma pepet tettem bele )
-1pupos ek spanyol fustolt paprika
-so izles szerint

A lencset alaposan atmosom,majd a chorizoval,kumprival,repaval es a pucolatlan fokhagymaval egyutt egy nagy labasba teszem. Felontom annyi vizzel h boven,legalabb 2-3cm vel ellepje.
Forrasig melegitem.
Kozben a voroshagymat pici olajon aranybarnara piritom es megszorom a paprikaval,meg par masodpercig piritom oket egyutt,majd hozza adom a mar forro leveshez.
Kiszedem a fokhagymakat es kinyomom oket a hejukbol,majd pepesitve vissza teszem a levesbe.
Izles szerint sozom,majd a lencse puhulasaig fozom. Ez nagyjabol 40perc.
A ferjem nem egy nagy lencse rajongo,igy en tobb level fozom,de alapjaban ez egy tokeletes egytaletel par szelet friss kenyerrel :) 

Ez a leves is a tipikus ahany haz,annyi szokas esete :)
Van aki eloszor lepiritja a chorizot,majd kiszedi es a zsirjan piritja le  a hagymat es a fustolt paprikat,majd ehhez adja hozza a lencset es a zoldsegeket es csak a legvegen teszi vissza a kolbaszt,
Van aki tesz bele vorosbort is vagy komenyt,esetleg mas zoldsegeket.
A vegeredmeny mindenkeppen szuper finom lesz :) 
Mi nagyon szeretjuk :)



2016. december 22., csütörtök

Pozsonyi kifli

12db



Ugy tudom hogy hivatalosan ezt a kiflit regebben is a beigli tesztajabol es toltelekebol keszitettek,voltak illetve vannak olyan csaladok ahol nem a beigli a szokasos karacsonyi suti hanem a pozsonyi kifli ami keszulhet dios illetve makos toltelekkel is.
Nalunk az iden mindket sutemeny keszult es mostantol hagyomanyt csinalunk belole :) 
Egy cukrasz ismerosom azt mondta hogy nagyon fontos hogy pontosan kimert legyen a tesztaja es a toltelekje is minden kiflihez.
Dubla adag beigli tesztat gyurtam be ami 8rudnak elegendo,de csak 6ot keszitettem el rudkent es 2 rudnyi tesztabol keszultek a kiflik. 
Beigli receptem itt talalhato meg.

Tehat a tesztat ugyan ugy hagytam egy ejszakat pihenni a hutoben,majd ma delelott formaztam meg mindent.
A tolteleknek is szinten 2 beiglinyi tolteleket keszitettem,ugyan ugy mint a beiglihez.
Egy kifli teszta adagnak 40g-osnak kell lennie,igy nekem a ket gombocnyi adagombol 12db jott ki. 
Egy toltelek adagnak pedig 30g-osnak kell lennie.

A kimert tesztakat kigombocolom,majd a kezemmel ellapitom es ovalisra nyujtom. Kb 2-3mm vastagsaguak legyenek.

A tolteleket eligazgatom az egyik hosszanti oldalan,ugy hogy kozepen legyen tobb es a szelek fele elvekonyodjon.
Ezutan szepen beletekerem a tesztaba ugy hogy mindenhol eltakarja a tolteleket.
Kicsit meg sodorgatom oket. 
Majd ugy teszem le,hogy a teszta vege alulra keruljon.
A ket huvelykujjammal kozepen ahol elkezd vekonyodni a kiflink U alakban behajlitom.
Majd a mutato ujjaimmal a vegeket egymassal szembe forditom.
Igy helyezem oket a tepsire.
A fromazas utan ennel is nagyon fontos a tojasos lekenes hogy szep marvanyosak legyenek.
Eloszor felvert tojas sargajaval kenem le oket es hagyom oket szikkadni ez kb 10-15perc 
Amikor mar nem ragad rajta a tojas,akkor lekenem a tojas feherjevel is es ujra hagyom szikkadni 10-15pecig.
Miutan raszaradt a tojas akkor 180fokos (legkeveres 160fok) elomelegitett sutoben sutottem kb 15-20percig.