Egy baratunk anyukajatol orokoltuk ezt a szuper receptet. Szeretem,hogy akar reggelire is tudok pikk pakk sutni parat :)
10-11db kissebb langoshoz,5cm atmeroju poharral:
-350g teljeskiorlesu liszt
-100g feher liszt
-50g siker
-3dl viz (eredetileg tejjel irta a recept)
-1dl tejfol
-1tk so
-1cs. szaritott eleszto
A hozzavalokbol egy picit lagyabb,rugalmas tesztat gyurok.
Kinyujtom kb 2cm vastagsagura.
Egy poharral kiszaggatom es letakarva 10percig pihentetem.
A kiszagatott teszta korongokat olajos kezzel korkoros mozdulatokkal kihuzogatom/nyujtogatom,annyira hogy mar szinte atlatok a teszta belsejen.
Bo,nem tul forro olajban kb 2-3perc alatt kisutom.
A pohar atmerojenek szamaval tudjuk alakitani a langosunk meretet. En kis tanyernyiakat szoktam kesziteni.
2017. április 12., szerda
2017. április 10., hétfő
Grissini
70db 20cm-es hosszusaguak,vagy 30-35db kb 40cm-esek
Evek ota igy keszitem,sokaig finomitgattam,alakitgattam az ir-es verziot. Ez az egyeduli "peksutemeny" ami teljesen mas allagu mint mikor feherlisztbol sutottem. A teljeskiorlesubol sokkal omlosabb,puhabb. Nalunk nagy kedvenc,mikor milyen valtozatban izesitem.
Keszithetjuk naturan csak soval,borssal izesitve/ sajtosan/ baconosan/hagymasan,vegtelen a variaciok szama :)
A lepesrol-lepesre kepeken feherlisztes,sajtos-hagymas grissini van,dupla adagbol. Baba varo bulira keszultek es akkor epp volt idom reszletesen fotozni :)
Ha dupla adagot sutunk akkor egyszerubb a 2 kulonbozo izesitesu tesztat eleve kulon begyurni,mivel tobb mint 1,5kg lisztbol keszul.
-560g teljeskiorlesu liszt
-180g feher liszt
-60g buzasiker
-2cs. szaritott eleszto
-2 kozepes tojas
-300ml tejfol
-1ek so
-0,5dl viz
-250g olvasztott vaj
-2 fej voroshagyma,apritva
-4-5szal ujhagyma,karikazva
-pici so
-1ek pirospaprika
-1tk oregano,1tk majoranna,1tk bazsalikom
Ha hagymasan keszitenenk,akkor eloszor pici olajon piritsuk le,enyhen sozzuk es tegyuk felre hulni.
Kimerek minden hozzavalot a keverotalba.
Egy konnyu,lagy tesztat dagasztok,majd kette valasztom.
Az egyik felebe belegyurom a pirospaprikat.
A masik felebe a zoldfuszereket es a piritott hagymat.
15-20percre egy konyharuhaval letakarva felreteszem/kelesztem.
Eloszor a piros tesztat a kezemmel kinyujtogatom tanyer mereture,majd a zold tesztat is es a paprikas tetejere teszem.
Majd egyutt nyujtom ki oket. 2-3mm vastagsagura.
Ekkor megszorhatjuk reszelt sajtal/parmezannal/komenymaggal/szezammaggal amivel szimpatikusabb. A nyujtofaval ilyenkor egyhen bele szoktam gorgetni a tesztaba,hogy a csavaraskor ne hulljanak le.
Pizza szeletelovel tetszes szerinti hosszusagu es 1-1,5cm szeles csikokat vagok.
Minden csikot enyhen megcsavarok,igy szepen latszik majd sules utan is a 2 kulonbozo szin. Sutopapiros tepsin 1 ujjnyi tavolsagokban lepakolom.
Megszorhatjuk ismet sajttal,nagyszemu soval amivel szeretnenk.
A sutot 180Cra elomelegitem es 15-20perc alatt aranybarnara sutom. Minnel tovabb sulnek illetve minnel vekonyabbra vagom a csikokat annal ropogosabbak lesznek.
Mozzarellas - baconos
Evek ota igy keszitem,sokaig finomitgattam,alakitgattam az ir-es verziot. Ez az egyeduli "peksutemeny" ami teljesen mas allagu mint mikor feherlisztbol sutottem. A teljeskiorlesubol sokkal omlosabb,puhabb. Nalunk nagy kedvenc,mikor milyen valtozatban izesitem.
Keszithetjuk naturan csak soval,borssal izesitve/ sajtosan/ baconosan/hagymasan,vegtelen a variaciok szama :)
A lepesrol-lepesre kepeken feherlisztes,sajtos-hagymas grissini van,dupla adagbol. Baba varo bulira keszultek es akkor epp volt idom reszletesen fotozni :)
Ha dupla adagot sutunk akkor egyszerubb a 2 kulonbozo izesitesu tesztat eleve kulon begyurni,mivel tobb mint 1,5kg lisztbol keszul.
-560g teljeskiorlesu liszt
-180g feher liszt
-60g buzasiker
-2cs. szaritott eleszto
-2 kozepes tojas
-300ml tejfol
-1ek so
-0,5dl viz
-250g olvasztott vaj
-2 fej voroshagyma,apritva
-4-5szal ujhagyma,karikazva
-pici so
-1ek pirospaprika
-1tk oregano,1tk majoranna,1tk bazsalikom
Ha hagymasan keszitenenk,akkor eloszor pici olajon piritsuk le,enyhen sozzuk es tegyuk felre hulni.
Kimerek minden hozzavalot a keverotalba.
Egy konnyu,lagy tesztat dagasztok,majd kette valasztom.
Az egyik felebe belegyurom a pirospaprikat.
A masik felebe a zoldfuszereket es a piritott hagymat.
15-20percre egy konyharuhaval letakarva felreteszem/kelesztem.
Eloszor a piros tesztat a kezemmel kinyujtogatom tanyer mereture,majd a zold tesztat is es a paprikas tetejere teszem.
Majd egyutt nyujtom ki oket. 2-3mm vastagsagura.
Ekkor megszorhatjuk reszelt sajtal/parmezannal/komenymaggal/szezammaggal amivel szimpatikusabb. A nyujtofaval ilyenkor egyhen bele szoktam gorgetni a tesztaba,hogy a csavaraskor ne hulljanak le.
Pizza szeletelovel tetszes szerinti hosszusagu es 1-1,5cm szeles csikokat vagok.
Minden csikot enyhen megcsavarok,igy szepen latszik majd sules utan is a 2 kulonbozo szin. Sutopapiros tepsin 1 ujjnyi tavolsagokban lepakolom.
Megszorhatjuk ismet sajttal,nagyszemu soval amivel szeretnenk.
A sutot 180Cra elomelegitem es 15-20perc alatt aranybarnara sutom. Minnel tovabb sulnek illetve minnel vekonyabbra vagom a csikokat annal ropogosabbak lesznek.
Mozzarellas - baconos
Natur,csak zoldhagymaval
Baconos-szezamos
Parmezanos-zoldhagymas
2017. április 9., vasárnap
Bounty torta
(24cm)
Egy nagyon puha,konnyed kokuszos,habos torta. Legeloszor kb 6-7eve keszitettem,azota is rendszeres vendeg nalunk :)
Piskota:
-5db kozepes tojas
-50g cukormentes kakaopor
-100g teljeskiorlesu buzaliszt
-40g feher liszt
-12g sutopor
-63g DW 1:4 edesito vagy 250g xilit
-1dl hideg viz
Kokuszos toltelek:
-200g kokusz reszelek
-1ek DW 1:4 edesito vagy 4ek xilit
-1cs. habfixalo
-vanilia
-5dl habtejszin es kb 1 dl tejszin pluszban ha a DW 1:4 edesitovel keszitjuk,igy megmarad a cukor nedvessege.
Maz:
-2ek zabpehelyliszt
-3ek cukormentes kakaopor
-35g DW 1:4 edesito vagy 150g xilit
-1tk fahej
-2dl tej + 2dl viz
-80g puha vaj
A tojasokat szetvalasztom. Az edesitot szet osztom koztuk. A liszteket,sutoport es kakaoport egybe vegyitem.
Felverem a feherjet.
A sargajat feheredesig habositom majd lassan hozza ontom a hideg vizet.
Majd hozzaforgatom a tojas feherjehez. Aprankent bele forgatom a lisztes kevereket.
160fokos elomelegitett sutoben 40percig (tuprobaig) sutom. Torta racson hagyom kihulni.
Ezalatt a tejszint kemeny habba verem a habfixaloval.
Hozza forgatom az edesitot,a vaniliat es a kokusz reszeleket. (Ha DW 1:4 edesitovel keszitem akkor ontok hozza meg kb 1 dl tejszint,hogy a cukor nedvesseg tartalmat potoljam,igy konnyu,habos lesz)
A torta tetejet kb 1cm magasan levagom es a belsejet kikaparom ugy hogy kb 1-1,5cm szeles pereme es alja maradjon.
Ebbe a vajatba toltom bele a kokuszos kremet. Vissza teszem a levagott tetejet.
Hutobe rakom.
A mazhoz a vaj kivetelevel mindent beleteszek egy kis labasba es lassu tuzon pudding szeru/allagu suru kremet fozok.
Meg forron belekeverem a vajat. Langyosra hulve korbe kenem vele a tortat. Nem fog raszilardulni hanem kremes,pudingos lesz.
A kikapart piskota belsot kiszoktam szaritani es kokuszgolyoba teszem. Vagy kulonbozo suti kelyheket keszitek.
A csatolt kepeknel fele adag tesztabol keszitettem,igy nem faragtam ki a belsejet,hanem csak kette vagtam,mivel ez csak itthonra egy kis nasira keszult,alkalom nelkul :)
Egy nagyon puha,konnyed kokuszos,habos torta. Legeloszor kb 6-7eve keszitettem,azota is rendszeres vendeg nalunk :)
Piskota:
-5db kozepes tojas
-50g cukormentes kakaopor
-100g teljeskiorlesu buzaliszt
-40g feher liszt
-12g sutopor
-63g DW 1:4 edesito vagy 250g xilit
-1dl hideg viz
Kokuszos toltelek:
-200g kokusz reszelek
-1ek DW 1:4 edesito vagy 4ek xilit
-1cs. habfixalo
-vanilia
-5dl habtejszin es kb 1 dl tejszin pluszban ha a DW 1:4 edesitovel keszitjuk,igy megmarad a cukor nedvessege.
Maz:
-2ek zabpehelyliszt
-3ek cukormentes kakaopor
-35g DW 1:4 edesito vagy 150g xilit
-1tk fahej
-2dl tej + 2dl viz
-80g puha vaj
A tojasokat szetvalasztom. Az edesitot szet osztom koztuk. A liszteket,sutoport es kakaoport egybe vegyitem.
Felverem a feherjet.
A sargajat feheredesig habositom majd lassan hozza ontom a hideg vizet.
Majd hozzaforgatom a tojas feherjehez. Aprankent bele forgatom a lisztes kevereket.
160fokos elomelegitett sutoben 40percig (tuprobaig) sutom. Torta racson hagyom kihulni.
Ezalatt a tejszint kemeny habba verem a habfixaloval.
Hozza forgatom az edesitot,a vaniliat es a kokusz reszeleket. (Ha DW 1:4 edesitovel keszitem akkor ontok hozza meg kb 1 dl tejszint,hogy a cukor nedvesseg tartalmat potoljam,igy konnyu,habos lesz)
A torta tetejet kb 1cm magasan levagom es a belsejet kikaparom ugy hogy kb 1-1,5cm szeles pereme es alja maradjon.
Ebbe a vajatba toltom bele a kokuszos kremet. Vissza teszem a levagott tetejet.
Hutobe rakom.
A mazhoz a vaj kivetelevel mindent beleteszek egy kis labasba es lassu tuzon pudding szeru/allagu suru kremet fozok.
Meg forron belekeverem a vajat. Langyosra hulve korbe kenem vele a tortat. Nem fog raszilardulni hanem kremes,pudingos lesz.
A kikapart piskota belsot kiszoktam szaritani es kokuszgolyoba teszem. Vagy kulonbozo suti kelyheket keszitek.
A csatolt kepeknel fele adag tesztabol keszitettem,igy nem faragtam ki a belsejet,hanem csak kette vagtam,mivel ez csak itthonra egy kis nasira keszult,alkalom nelkul :)
Mini sorkiflik
(64 db)
Teszta:
-700g teljes kiorlesu buzaliszt
-200g feher liszt
-100g buza siker
-2csomag szaritott eleszto
-6dl langyos viz
-1ek so
-200g puha vaj
Toltelek:
-100g puha,sos vaj
-1 fej fokhagyma vagy 4kozepes fej voroshagyma
-1db felvert tojas
-komenymag,nagyszemu so, szezammag
Eloszor a tolteleket keszitem el.
Ha hagymasan keszitem akkor feldarabolom nagyon aprora,majd a sos vajon lepiritgatom es enyhen megsozom,borsozom.
Ha fokhagymasan keszitem,akkor a fokhagymat pepesitem es alaposan osszekeverem a sos vajjal,picit sozom.
Az elesztot felfuttatom 2dl langyos vizben.
Addig a dagaszto talba merek minden hozzavalot. Beleontom az elesztot is es egy ruganyos,jol formazhato tesztat dagasztok.
A begyurt tesztat 8 egyforma darabra vagom. Minden darabot kor alakura nyujtok,kb 2-3mm vastagsagura es nagy tanyernyi mereture.
Egy pizza szeletelovel 8 egyenlo cikkre vagom.
Megkenem oket kb 1tk-nyi toltelekkel es kivulrol befele haladva feltekerem mindet.
Sutopapiros tepsire pakolgatom a kis kifliket,1-2 ujjnyi helyet hagyva koztuk.
Letakarom egy konyharuhaval es 2-2,5 orat kelesztem.
Elomelegitem a sutot 180C-ra.
A megkelt kifliket lekenem felvert tojassal,majd izles szerint megszorom nagyszemu soval,komenymaggal es szezammaggal.
15-20perc alatt aranybarnara sutom.
Fokhagymas:
Piritott hagymas:
Az eredeti receptet evekkel ezelott irtam ki valahonnan az internetrol,sajnos nem tudom az eredetet.
Teszta:
-700g teljes kiorlesu buzaliszt
-200g feher liszt
-100g buza siker
-2csomag szaritott eleszto
-6dl langyos viz
-1ek so
-200g puha vaj
Toltelek:
-100g puha,sos vaj
-1 fej fokhagyma vagy 4kozepes fej voroshagyma
-1db felvert tojas
-komenymag,nagyszemu so, szezammag
Eloszor a tolteleket keszitem el.
Ha hagymasan keszitem akkor feldarabolom nagyon aprora,majd a sos vajon lepiritgatom es enyhen megsozom,borsozom.
Ha fokhagymasan keszitem,akkor a fokhagymat pepesitem es alaposan osszekeverem a sos vajjal,picit sozom.
Az elesztot felfuttatom 2dl langyos vizben.
Addig a dagaszto talba merek minden hozzavalot. Beleontom az elesztot is es egy ruganyos,jol formazhato tesztat dagasztok.
A begyurt tesztat 8 egyforma darabra vagom. Minden darabot kor alakura nyujtok,kb 2-3mm vastagsagura es nagy tanyernyi mereture.
Egy pizza szeletelovel 8 egyenlo cikkre vagom.
Megkenem oket kb 1tk-nyi toltelekkel es kivulrol befele haladva feltekerem mindet.
Sutopapiros tepsire pakolgatom a kis kifliket,1-2 ujjnyi helyet hagyva koztuk.
Letakarom egy konyharuhaval es 2-2,5 orat kelesztem.
Elomelegitem a sutot 180C-ra.
A megkelt kifliket lekenem felvert tojassal,majd izles szerint megszorom nagyszemu soval,komenymaggal es szezammaggal.
15-20perc alatt aranybarnara sutom.
Fokhagymas:
Piritott hagymas:
Az eredeti receptet evekkel ezelott irtam ki valahonnan az internetrol,sajnos nem tudom az eredetet.
2017. április 4., kedd
Kakaos/fahejas csiga
18-20db
Gyerekkorom legkedvencebb peksutije a kakaos csiga :)
Iskolaba menet gyakran megalltunk a szomszed utcaban levo peksegnel 1-1 finomsagert. Mai napig egyedul ott lehet a varosban azt az igazi ragacsos,vastagon kakaos csigat kapni,aminek az aljan is vastagon allt a megragadt kakao :) Viszont az ugye messze is van es sajnos nem is dietas,igy az evek alatt szepen kitapasztalgattam a sajat csiga verziomat. Mar az eletmod valtas elott is igy keszitettem,igy konnyu volt atalakitanom is.
Igaz nem tenyernyi meretuek mint azok,de amikor a kozepere erek,mindig eszembe jut ahogy tekergetve,korbe ettem a csiguszt.
Teszta:
-420g teljeskiorlesu buzaliszt
-100g feher buzaliszt
-80g siker
-250ml tej
-1db tojas
-100g olvasztott vaj
-csipetnyi so
-1csomag szaritott eleszto
-15g DW 1:4 edesito vagy 60g xilit
Kakaos/fahejas reteg
-100g olvasztot vaj
-4 csapott ek Dw 1:4 edesito
-kb 6-7pupos ek kakao/fahej
-1dltejszin + 1dl viz
-vanilia
-3szem potyi edesito
A teszta hozzavaoibol egy ruganyos,konnyen gyurhato tesztat keszitek es kb 1-masfel ora alatt duplajara kelesztem.
Az edesitot elkavarom a vajban.
A tesztat teglalap alakura nyujtom,kb 3-4mm vastagra.
Egy kanallal meglocsolgatom az edesitos vajjal es jo vastagon beszorom kakaoval vagy fahejjal.
Mivel mi szeretjuk a fehajasat es a kakaosat is,igy en a teszta egyik reszere kakaot szorok a masik reszere fahejat.
Ezutan lazan feltekerem es kb 2cm szeles szeletekre vagom (az ilyesmiket reces kessel a legkonnyebb szeletelni) es bele sorakoztatom a tepsibe.
Ezutan ismet duplajara kelesztem,kb 1ora alatt.
A tetejet felvert tojassal lekenem es 180fokra elomelgitett sutoben 15-20perc alatt keszre sutom.
Mielott kivennem a sutobol elotte felmelegitem a tejszines vizet es teszek bele keves edesitot es vaniliat. Ahogy kiveszem a sutobol egybol alaposan korbe locsolom a csigakat es meg 1 percre vissza teszem a sutobe,igy lesz jo ragacsos az alja es szaftos puha a belseje.
Gyerekkorom legkedvencebb peksutije a kakaos csiga :)
Iskolaba menet gyakran megalltunk a szomszed utcaban levo peksegnel 1-1 finomsagert. Mai napig egyedul ott lehet a varosban azt az igazi ragacsos,vastagon kakaos csigat kapni,aminek az aljan is vastagon allt a megragadt kakao :) Viszont az ugye messze is van es sajnos nem is dietas,igy az evek alatt szepen kitapasztalgattam a sajat csiga verziomat. Mar az eletmod valtas elott is igy keszitettem,igy konnyu volt atalakitanom is.
Igaz nem tenyernyi meretuek mint azok,de amikor a kozepere erek,mindig eszembe jut ahogy tekergetve,korbe ettem a csiguszt.
Teszta:
-420g teljeskiorlesu buzaliszt
-100g feher buzaliszt
-80g siker
-250ml tej
-1db tojas
-100g olvasztott vaj
-csipetnyi so
-1csomag szaritott eleszto
-15g DW 1:4 edesito vagy 60g xilit
Kakaos/fahejas reteg
-100g olvasztot vaj
-4 csapott ek Dw 1:4 edesito
-kb 6-7pupos ek kakao/fahej
-1dltejszin + 1dl viz
-vanilia
-3szem potyi edesito
A teszta hozzavaoibol egy ruganyos,konnyen gyurhato tesztat keszitek es kb 1-masfel ora alatt duplajara kelesztem.
Az edesitot elkavarom a vajban.
A tesztat teglalap alakura nyujtom,kb 3-4mm vastagra.
Egy kanallal meglocsolgatom az edesitos vajjal es jo vastagon beszorom kakaoval vagy fahejjal.
Mivel mi szeretjuk a fehajasat es a kakaosat is,igy en a teszta egyik reszere kakaot szorok a masik reszere fahejat.
Ezutan lazan feltekerem es kb 2cm szeles szeletekre vagom (az ilyesmiket reces kessel a legkonnyebb szeletelni) es bele sorakoztatom a tepsibe.
Ezutan ismet duplajara kelesztem,kb 1ora alatt.
A tetejet felvert tojassal lekenem es 180fokra elomelgitett sutoben 15-20perc alatt keszre sutom.
Mielott kivennem a sutobol elotte felmelegitem a tejszines vizet es teszek bele keves edesitot es vaniliat. Ahogy kiveszem a sutobol egybol alaposan korbe locsolom a csigakat es meg 1 percre vissza teszem a sutobe,igy lesz jo ragacsos az alja es szaftos puha a belseje.
2017. március 31., péntek
Jambalaya
Ez az etel Lousianabol szarmazik egy kis spanyolos,francias beutessel. Pont emiatt a mediterran izkavalkad miatt szeretjuk mi is nagyon :)
Az alap receptben hus-rizs-zoldsegek szerepelnek.
A hus lehet csirke,sertes barmi,de mindig kerul melle valamilyen kolbasz is,leginkabb andouille kolbasz. De keszulhet rakos-kolbaszos verzioban is. Sokszor kerul bele sonka vagy husos szalonna is.
Az alap mindig! a halvanyito zeller-zold kaliforniai paprika-hagyma keverekbol indul es ezt lehet tetszes szerint tovabb turbozni.
Hasonloan keszul mint a paella es hasonloan fantasztikus az ize is :)
-3-4 szar halvanyito zeller,felkockazva
-250g voroshagyma,kockazva
-1nagy db zold kaliforniai paprika,nekem most csak piros volt itthon
-150g fustolt,husos szallonna,kockazva
-150g paprikas kolbasz
-150g fustolt kolbasz (en lengyel fajtat hasznalok,ez eroteljesebb izu mint a magyar kolbasz es nincs benne paprika sem)
-1kg csirkemell,kockazva
-2konzerv,darabolt paradicsom
-cayun paprika (kisfiam miatt spanyol,fustolt paprikat hasznalok a csipos cayun helyett)
-2-3 kozepes meretu baberlevel
-so,bors
-200g rizs
-meretes labas vagy serpenyo
Minden hozzavalot kockakra vagunk,a kolbaszokat szeleteljuk.
A hagyma-zeler-paprika triot olajon pritom. Amig a hagyma uvegesen attetszo nem lesz.
Ezutan radobom a kolbaszokat,csirkemellett es jol atforgatom. Befuszerezem.
Amikor a csirkemell elkezd feheredni akkor raontom a paradicsomot es szukseg szerint keves vizet(kb 1dl). Igy fozom par percig,fedo nelkul.
Kb 5 perc utan hozza adom a rizset,jol osszekeverem es lefedve alacsony hofokon fozom,parolom amig a rizs elkeszul.
Talalaskor szorhatunk ra cayun paprikat izles szerint.
Alap otlet innen es a neten levo receptek ossze dolgozasabol van.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)