2016. december 15., csütörtök

Raffaello torta


26cm formaban

A ferjecskemnek tegnap volt a szulinapja :)
Altalaban nem tudja eldonteni hogy milyen tortat szeretne,de ez alkalommal hatarozott otlete volt :) 
Raffaello tortat kert :) 

Piskota:
-12db tojas
-11ek xilit
-8ek teljeskiorlesu buzaliszt
-2ek feher buzaliszt
-2ek orolt mandula

Kremje:
-1,5l tejszin (35%os)
-400g diabetikus feher csoki
-400g kokusz reszelek
-vanilia aroma

Diszites
-150g szeletelt mandula
-raffaello golyok

A piskotat is es a kremet is elozo nap szoktam elkesziteni.
A tojasokat kette valasztom,majd mindket adaghoz teszek cukrot fele-fele aranyban. Osszekeverem egy talban a liszteket es a mandulat. Eloszor a feherjet verem kemeny habba,de csak addig verem amig fenyes hab lesz es amikor kihuzom belole a habverot akkor pici csikokacskak jonnek utanna es azok meg is tartjak formajukat. Nem jo ha kokemenyre verjuk a habot,mert akkor konnyebben ossze esik mikozben hozzaforgatjuk a tobbi hozzavalot is,igy sules utan is ossze esik.
Miutan a feherjet felvertem,ugyan azzal a lendulettel gyorsan feheredesig verem a sargajat is,majd ovatosan hatarozott mozdulattokkal bele forgatom a feherjebe,csak amig marvanyos lesz. Majd adagonkent bele forgatom a liszt kevereket is. 
160fokos elomelegitett sutoben sutottem nagyjabol 1 oran at. Onnan tudjuk hogy meg sult e mar,ha egy hustut vagy hurkapalcat bele szurunk az aljaig es mikor kihuzzuk semmi sem ragadt ra a palcankra.
A kisult piskotat racson hagyom kihulni majd folpackal becsomagolom es ugy teszem el masnapra.

A kremhez a tejszint egy labasban csiposre melegitem,fontos hogy ne forrjon csak nagyon meleg legyen. Amig melegszik addig egy hoallo keverotalba bele tordelem a csokit,majd aprankent raontogetem a forro tejszin. Hokiegyenlitessel olvasztom bele a csokit a tejsiznbe,mindig csak annyit ontok ra hogy olvadozzon. Majd idonkent atkeverve felreteszem hulni. Teljes hules utan lefedve a hutobe teszem ejszakara,

Masnap reggel habverovel lassu fokozaton a csokis tejszint kemeny habba verem. Ne lepodjunk meg ez hosszabb folyamat mint a sima tejszin,de garantaltan tartani fog a kremunk :) 
Miutan elkeszult a hab,hozzaforgatom a kokusz reszeleket es a vaniliat is. 
A piskota tesztamat 4 egyenlo reszre osztottam,majd a krememet is gondolatban 4 reszre oszotottam es megtoltottem a tesztat. A 4,adaggal korbe kentem a tortam kulsejet es egy kis adagnyit felretettem a dekoralashoz.
Amig lepiritottam a mandula szeleteket addig hutobe tettem pihenni.
A mandulakat szaraz,felhevitett serpenyoben piritottam,lassu tuzon.
Mikor kihultek akkor a tortam oldalara es tetejere nyomkodtam.
A felretett krememet habzsakba tettem es a torta tetejere nyomkodtam,mintegy a raffaello golyok ragaszto anyagakent.
Majd az elozo nap legyartott hazi raffaellokkal diszitettem :) 

Raffaello golyok:
Mindig kokusz tejporral szoktam kesziteni,de most sajnos nem talaltam a varosi boltokban. De eszembe juotott h regota ott bujkal egy cukormentes suritett tej a konyha szekrenyem legmelyen,igy azt felhasznalva keszitettem el.
Viszont sajnos a suritett tejnek eleg magas a szenhidrat tartalma,igy en inkabb csak a tortabol ettem es a golyokat meghagytam a vendegeknek :)
-1 doboz cukormentes suritett tej
-kb 1ek Dia-welness 1:4 edesito
-300g kokusz reszelek
-2ek daralt mandula
-2ek kokusz zsir
-vailia aroma
-mandula aroma 

Egyszeruen minden hozzavalot osszekevertem egy kanal segitsegevel,majd 15g-os golyocskakat formaztam beloluk. Majd felhasznalasig (es amig a ferjem ra nem repult) hutoben taroltam :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése