2016. december 31., szombat

Spanyol lencse leves chorizoval

Lentejas con Chorizo




Nem titok,hogy nagy Spanyol es Olasz etel,nyelv,orszag rajongok vagyunk,igy surun kerul az asztalunkra toluk szarmazo etel. 
Ilyen ez a leves is,amit Spanyolorszagban tradicionalisan uj evkor esznek az apro penz jelkepekent.
Ugy gondoltam hogy ezzel a levessel tokeltesen kezdodhet az uj evunk :) 

-250g spanyol chorizo,szeletelve
-300g lencse ( en  most csak felezett lencset kaptam a boltban,de egesz szemuvel az igazi :) )
-1nagy fej voroshagyma,apro kockakra vagva
-2 db kozepes repa,kockakra vagva
-1nagy szem vagy 3-4 szem kisebb krumpli,kockakra vagva
-4gerezd fokhagyma,pucolatlanul (nekem most nem volt itthon friss,igy en 1 pupos ek. hazi fokhagyma pepet tettem bele )
-1pupos ek spanyol fustolt paprika
-so izles szerint

A lencset alaposan atmosom,majd a chorizoval,kumprival,repaval es a pucolatlan fokhagymaval egyutt egy nagy labasba teszem. Felontom annyi vizzel h boven,legalabb 2-3cm vel ellepje.
Forrasig melegitem.
Kozben a voroshagymat pici olajon aranybarnara piritom es megszorom a paprikaval,meg par masodpercig piritom oket egyutt,majd hozza adom a mar forro leveshez.
Kiszedem a fokhagymakat es kinyomom oket a hejukbol,majd pepesitve vissza teszem a levesbe.
Izles szerint sozom,majd a lencse puhulasaig fozom. Ez nagyjabol 40perc.
A ferjem nem egy nagy lencse rajongo,igy en tobb level fozom,de alapjaban ez egy tokeletes egytaletel par szelet friss kenyerrel :) 

Ez a leves is a tipikus ahany haz,annyi szokas esete :)
Van aki eloszor lepiritja a chorizot,majd kiszedi es a zsirjan piritja le  a hagymat es a fustolt paprikat,majd ehhez adja hozza a lencset es a zoldsegeket es csak a legvegen teszi vissza a kolbaszt,
Van aki tesz bele vorosbort is vagy komenyt,esetleg mas zoldsegeket.
A vegeredmeny mindenkeppen szuper finom lesz :) 
Mi nagyon szeretjuk :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése