2017. április 4., kedd

Kakaos/fahejas csiga

18-20db



Gyerekkorom legkedvencebb peksutije a kakaos csiga :) 
Iskolaba menet gyakran megalltunk a szomszed utcaban levo peksegnel 1-1 finomsagert. Mai napig egyedul ott lehet a varosban azt az igazi ragacsos,vastagon kakaos csigat kapni,aminek az aljan is vastagon allt a megragadt kakao :) Viszont az ugye messze is van es sajnos nem is dietas,igy az evek alatt szepen kitapasztalgattam a sajat csiga verziomat. Mar az eletmod valtas elott is igy keszitettem,igy konnyu volt atalakitanom is.
 Igaz nem tenyernyi meretuek mint azok,de amikor a kozepere erek,mindig eszembe jut ahogy tekergetve,korbe ettem a csiguszt.

Teszta:
-420g teljeskiorlesu buzaliszt
-100g feher buzaliszt
-80g siker
-250ml tej
-1db tojas
-100g olvasztott vaj
-csipetnyi so
-1csomag szaritott eleszto
-15g DW 1:4 edesito vagy 60g xilit

Kakaos/fahejas reteg
-100g olvasztot vaj
-4 csapott ek Dw 1:4 edesito 
-kb 6-7pupos ek kakao/fahej 

-1dltejszin + 1dl viz
-vanilia
-3szem potyi edesito

A teszta hozzavaoibol egy ruganyos,konnyen gyurhato tesztat keszitek es kb 1-masfel ora alatt duplajara kelesztem.

Az edesitot elkavarom a vajban.
A tesztat teglalap alakura nyujtom,kb 3-4mm vastagra.
Egy kanallal meglocsolgatom az edesitos vajjal es jo vastagon beszorom kakaoval vagy fahejjal.

Mivel mi szeretjuk a fehajasat es a kakaosat is,igy en a teszta egyik reszere kakaot szorok a masik reszere fahejat.
Ezutan lazan feltekerem es kb 2cm szeles szeletekre vagom (az ilyesmiket reces kessel a legkonnyebb szeletelni) es bele sorakoztatom a tepsibe. 



Ezutan ismet duplajara kelesztem,kb 1ora alatt.
A tetejet felvert tojassal lekenem es 180fokra elomelgitett sutoben 15-20perc alatt keszre sutom.
Mielott kivennem a sutobol elotte felmelegitem a tejszines vizet es teszek bele keves edesitot es vaniliat. Ahogy kiveszem a sutobol egybol alaposan korbe locsolom a csigakat es meg 1 percre vissza teszem a sutobe,igy lesz jo ragacsos az alja es szaftos puha a belseje.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése