2017. március 18., szombat

Teljeskiorlesu piskota

(37*26*5cm tepsiben )



-10db kozepes tojas
-Kb 100g (7ek) teljeskiorlesu liszt
-kb 50g (3ek) feherliszt
-35g (2,5ek) Dia-Welness 1:4edesito vagy 10ek Xilit/egyeb edesito
A kakaos piskotanal a feherlisztbol csak 1 ek-al teszek es 2ek cukormentes kakaoporral kavarom el.

Mindig elomelegitett sutoben sutjuk.
Nagyon fontos hogy a piskota suteskor az elso 10-15percben nem szabad kinyitni a suto ajtajat,mert a hideg hatasara a piskotank ossze esik.
Kimerem a liszteket egy talba. Korabban meg az Ir elott mindig atszitaltam a lisztet,igy levegosebb volt (es biztosan csomo mentes is) a teljes kiorlesu lisztel ez kivitelezhetetlen a rostok miatt,de az izen nem valtoztat.
Kette valasztom a tojasokat. Az edesitot fele-fele aranyban elosztom a tojasok kozt.
Eloszor mindig a feherjet verem fel,igy nem kell kozben mosogatnom a habvero fejeket sem es igy gyorsabb lesz a folyamat is.
A feherjeket nem verem "ko kemenyre",nem kell a fejunk fele tartani es ugy ellenorizni. Sokkal jobb lesz a piskotank allaga ha csak addig verjuk a feherjet amig selymes hatasu es picit nyulos jellegu lesz. Ugy tudjuk ellenorzini hogy kesz van e mar,hogy amikor kiemelem a habvero fejeket belole akkor kis hurkocskakat huz maga utan. Probaltam lefenykepezni,remelem lathato a lenyeg.
Ha tul kemenyre verjuk a tojast,akkor konnyebben ossze esik az egybe forgatasnal,majd sutes kozben is ossze esik.
Majd a sargajakat verem addig amig egynemu lesz es kicsit halvanyodik a szine is.
Ezutan a feherjehez forgatom a sargajat,csak annyira hogy marvanyos legyen.
Ha nem eleg marvanyos,akkor ahol sok a sargaja ott a liszt becsomosodik. 
A lisztet 2-3reszletben forgatom hozza a keverekhez.

Bele ontom a sutopapiros formaba. Figyeljunk hogy ne tul magasrol hanem csak a forma szeletol boritsuk,igy nem torik nagyon a tojas hab es levegosebb is lesz.
160-170 fokra bemelegitett sutoben sutom tuprobaig. Ha bele szurom a hustut vagy egy fogpiszkalot es nem ragad ra teszta akkor megsult. Ha ragad teszta ra akkor adjunk neki meg par percet.
Nekem ez az adag kb 30percig sul,de ez suto fuggo.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése