2017. március 31., péntek

Jambalaya



Ez az etel Lousianabol szarmazik egy kis spanyolos,francias beutessel. Pont emiatt a mediterran izkavalkad miatt szeretjuk mi is nagyon :) 
Az alap receptben hus-rizs-zoldsegek szerepelnek. 
A hus lehet csirke,sertes barmi,de mindig kerul melle valamilyen kolbasz is,leginkabb andouille kolbasz. De keszulhet rakos-kolbaszos verzioban is. Sokszor kerul bele sonka vagy husos szalonna is.
Az alap mindig! a halvanyito zeller-zold kaliforniai paprika-hagyma keverekbol indul es ezt lehet tetszes szerint tovabb turbozni.
Hasonloan keszul mint a paella es hasonloan fantasztikus az ize is :)

-3-4 szar halvanyito zeller,felkockazva
-250g voroshagyma,kockazva
-1nagy db zold kaliforniai paprika,nekem most csak piros volt itthon
-150g fustolt,husos szallonna,kockazva
-150g paprikas kolbasz
-150g fustolt kolbasz (en lengyel fajtat hasznalok,ez eroteljesebb izu mint a magyar kolbasz es nincs benne paprika sem)
-1kg csirkemell,kockazva
-2konzerv,darabolt paradicsom
-cayun paprika (kisfiam miatt spanyol,fustolt paprikat hasznalok a csipos cayun helyett)
-2-3 kozepes meretu baberlevel
-so,bors
-200g rizs
-meretes labas vagy serpenyo

Minden hozzavalot kockakra vagunk,a kolbaszokat szeleteljuk.


A hagyma-zeler-paprika triot olajon pritom. Amig a hagyma uvegesen attetszo nem lesz.
Ezutan radobom a kolbaszokat,csirkemellett es jol atforgatom. Befuszerezem.
Amikor a csirkemell elkezd feheredni akkor raontom a paradicsomot es szukseg szerint keves vizet(kb 1dl). Igy fozom par percig,fedo nelkul.
Kb 5 perc utan hozza adom a rizset,jol osszekeverem es lefedve alacsony hofokon fozom,parolom amig a rizs elkeszul.
Talalaskor szorhatunk ra cayun paprikat izles szerint. 


Alap otlet innen es a neten levo receptek ossze dolgozasabol van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése