2017. március 27., hétfő

Hortobagyi husos palacsinta


Hortobagy mellol szarmazunk ,gyerekkoromban apukammal nagyon sokat ettunk egy ottani csardaban. Igaz,az etel nem Hortobagyrol szarmazik,hanem csak egy fantazia nevkent kapta egy szakacstol,szamomra akkor is ehhez a kis kozseghez kotodik ugyanis legtobbszor husos vagy Gundel palacsintat ettem. Azota is nagy kedvencem mindketto.
Ennek is van tobb valtozata. Van aki a feltekert palacsinta batyukra a tanyeron talalva onti ra a martast,van aki kirantja es utanna onti ra. Van aki paprikascsirkebol kesziti a tolteleket. 
Nalunk igy keszul,igy igazan szaftos lesz ahogy osszeernek az izek a sutes kozben.

-8-10db teljeskiorlesu palacsinta,amit e recept szerint keszitek (edesito es vanilia nelkul )
-800g daralt serteshus
-1 nagy fej voroshagyma
-5-6gerezd fokhagyma
-300ml tejfol
-1ek teljeskiorlesu liszt
-so,bors,pirospaprika

Mikozben sutom a palacsintakat,elkeszitem a ragut.
A hagymat es fokhagymakat felapritom,majd pici olajon lepiritom,ezutan ontok ra kb 1dl vizet. Ettol a mozzanattol sokkal szaftosabb lesz a porkoltem.
Ezutan bele teszem a daralt hust,alaposan befuszerezem. Egy picit eroteljesebben fuszerezzuk,mivel a palacsintaval egyutt lagyulni fognak az izei.
Feheredesig piritom a hust,majd annyi vizzel ontom fel,hogy ellepje. Puhara fozom a hust,illetve amig a leve kelloen beszaftosodik.
Ezutan a hust leszurom.
A szaftot vissza teszem a tuzhelyre. A tejfolt elkavarom 1ek lisztel. A szaftbol folyamatosan adagolva hozza,csomomentesre keverem (hokiegyenlites),majd visszaontom a maradekhoz.
Kb 2-3perc alatt suru martast keszitek.

A palacsintak also szelere 1-1pupos evokanalnyi hust halmozok.
Behajtom az oldalat,majd alulrol feltekerem oket.


A kesz batyukat egymas melle pakolom egy hoallo edenyben es nyakon ontom a tejfolos martassal,


180fokos sutoben,kb 15percet piritom,hogy az izek ossze erjenek.
Tejfollel diszitve talalom. 
Sajnos a talalaskor a csalad gyorsabb volt mint en,igy nem keszult kep :D Majd legkozelebb ;) 

1 megjegyzés: