2017. március 31., péntek

Vendegvaro szelet

(35*25cm tepsiben)


Ezt a sutit is tobb fele verzioban lehet kesziteni. 
Van aki csak siman porcukorral szorja le a kakaos tesztat. Lattam mar tojasfeherje es cukor kikevert habjaval lekentet is illetve ezt amit en is keszitek,a csokimazzal leontottet. A vegeredmeny minden verzioban egy nagyon finom,puha enyhen citromos sutemeny.
A kakaos teszta eredetileg szalakalival keszul,de nalunk nem kaphato,igy en minden receptben sutoporral helyettesitem,eddig mindig bevalt :) 

Piskota:
-6db tojas+ a kakaos tesztabol kimaradt 1 tojas feherje
-5ek teljeskiorlesu liszt
-1ek feher liszt
-2ek Dia-Welness 1:4 edesito vagy 6ek xilit

Kakaos teszta:
-150g teljeskiorlesu liszt
-50g feher liszt
-50g cukormentes kakaopor
-15g DW 1:4edesito vagy 60g xilit
-15g sutopor
-1db tojas sargaja
-50g olvasztott vaj
-tej-a liszt minosegetol fuggoen kb 0.5-1dl

Krem:
-60g zabpehelyliszt(daralt zabpehely)
-4dl tej

-65g DW 1;4 edesito vagy 260g xilit
-200g puha vaj
-2dl habtejszin ( Elhagyhato,de sokkal kremesebb,habossabb lesz tole a sutink) 
-2db citrom reszelt heja es leve (ha nem teszunk bele tejszinhabot akkor eleg 1citrom heja es leve) 
-vanilia

Csokimaz:
-2ek cukormentes kakaopor
-1ek DW 1:4vagy 2ek xilit
-kb 1,5dl viz
-40g vaj

Eloszor erdemes a fozott kremet elkesziteni,igy amig hul addig meg tudjuk sutni a tesztakat.

Kb 1dl tejben simara keverem a lisztet es egy kis labasban a tobbi tejjel suru kremme fozom. Folpackal legmentesen lefoliazom,hogy ne tudjon beborosodni (igy nem lesz csomos a kremunk) es igy hagyom kihulni.


A kakaos teszta hozzavaloibol gyurok egy nyujthato tesztat. Nem lesz tul lagy,kicsit a kokuszgolyo tesztajahoz hasonlit az allaga. 

A tesztat megfelezem es 2sutopapir kozott tepsi mereture nyujtom. 

Sutopapirral kibelelt tepsiben, 180fokos elomelegitett sutoben kb 10percig sulnek. Erdemes nezegetni,nehogy tul suljenek,mert akkor konnyen toredeznek.

Felreteszem oket hulni.
A piskotahoz a tojasokat kulon valasztom. A sargajat egy villaval lazan felverem,mint mikor rantottat keszitek.
A feherjet az edesitovel fenyes,kemeny habba verem,majd a sargajat egy spatulaval ovatosan hozzaforgatom,ezutan a lisztet is.

160fokos sutoben kb 15perc(tu probaig) alatt keszre sutom. Ezt is felreteszem hulni.

A puha vajat az edesitovel kihabositom. Hozzakeverem a kihult fozott kremet.
A tejszint kemeny habba verem es azt is a kremhez forgatom.
A citromok hejat es a levet is bele keverem.
Miutan mindennel elkeszultem,osszeallitom a sutemenyt.
Alulra kerul egy kakaos reteg,erre kenem ra a krem felet. Erre kerul a piskota lapunk es a krem masik fele. Felulre kerul a masodik kakaos teszta.

Aki csokiontettel szeretne,azt ekkor keszitjuk el es melegen egy kanal segitsegevel kenjuk szet rajta.
A kakaoport es az edesitot elkeverem egy kis labosban es annyi vizet ontok hozza hogy konnyen keverheto legyen. Majd lassu tuzon surure fozom. 
A tuzrol felrehuzva belekeverem a vajat es mehet is a suti tetejere.


Az osszeallitott sutemenyt tegyuk hutobe egy ejszakara,masnapra szepen osszeernek az izek.

Guest welcoming cake
(35*25cm tray) White sponge:
-6eggs + the leftover egg white from the cocoa dough
-5tbs wholemeal flour
-1tbs self raising flour
-6tbs xylitol or other sweetener

Cocoa dough:
-150g wholemeal flour
-50g self raising flour
-50g cocoa powder
-60g xyitol or other sweetener
-1egg yolk
-15g baking powder
-50g melted,unsalted butter
-1dl milk

Creme:
-60g oat flour ( just drop the oat flakes to the blender for few second and your flour is ready) 
-4dl milk

-200g unsalted,soft butter
-260g xylitol or other sweetener
-2dl cream
-2 lemon zest and juices
-vanilla

Chocolate sauce:
-2tbs cocoa powder
-2tbs xylitol
-1.5dl water
-40g unsalted butter

First make the base of the cream,then while we wait to cool down,we can make the rest.
Mix up the flour in 1dl milk,then in a sauce pan cook a tick cream with the rest of the milk. Cover it with cling film,make sure is airtight,and let it cool. 
For the cocoa dough, knead together all the ingredients. Half the dough and between 2 pieces of backing parchment roll them out for the size of your baking sheet. Don't forget to put a paper under the dough as well.
Bake them for 10minutes in a preheated oven at 180C.
Let them cool on the side.

Spounge: Separate the eggs. With 1 fork mix up the egg yolks like for the omelette.
Whip the egg whites with the sweetener until you get a shine,firm peaks. Then gently mix in the yolk,then the flour mix and combine them together. 
Put a line of baking parchment on your tray and pour in it the mix.
Bake it on 160C for about 15minutes. Check to see if the cake is done by gently touching with your finger. It will spring back if it is done. If you are still unsure, insert a toothpick into the center of the cake. If the pick is clean, it is done.
Let it cool on side as well.

For the cream bit up the soft butter with the sweetener until is light and fluffy. Then mix in the cooled flour cream.
Whip the cream and add to the flour cream with the lemon zest and juices. Add vanilla for taste.

Once everything is ready,lets put together our cake.
First lay done 1 cocoa dough in your tray,then spread over half of the lemon cream. Place on it the white sponge then spread on it the leftover cream. Then lay on it the 2nd cocoa dough.

For the chocolate sauce put the cocoa powder and sweetener in a small pan. Mix in it the water and on very low temperature cook a thick sauce. Stir in the butter.
While is still hot,spread it over on the top of the cake. 
Cool it in the fridge for 1 night. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése